7 tips hoe je een discussie met klanten vermijdt

Woorden en houding hebben groot effect op het verloop van een gesprek met een klant. Jouw eigen communicatie bepaalt de mate van succes van de interactie. Vaak zijn we niet bewust welke impact we hebben op de ander door de manier van spreken. Wat we wel ervaren is dat sommige gesprekken met klanten veel energie geven.  Andere gesprekken zijn vermoeiend en verlopen moeizaam.  Wat zijn eigenlijk de ingrediënten van een goede klantinteractie? De 7 volgende richtlijnen kunnen je helpen een discussie met een klant te vermijden.

  1. Rust & Luister – Allereerst, kom tot rust (haal adem). Laat de ander gewoon zijn zegje doen en toon interesse. Rust en timing is belangrijk. Ga er vanuit dat sommige klanten meer praten dan de ander. Neem pauzes als je spreekt zodat jouw gesprekspartner in de gelegenheid is de informatie tot zich te nemen.
  2. Wees oprecht geïnteresseerd in de klant – Aandacht is belangrijk voorwaarde voor het hebben van een goed gesprek. Wees oprecht, de ander voelt vrij snel of je er met jouw aandacht bij bent of niet. Soms is het beter stil te zijn dan een vuur van vragen op je gesprekspartner af te vuren. Met aandacht actief je ook positief gedrag in de ander.
  3. Wees eerlijk – Verzin nooit een smoesje om er maar vanaf te zijn, maakt een verhaal niet mooier en ingewikkelder dan het is én ga niet in verdediging. Ook al is daar wel aanleiding voor.
  4. Meeveren – Subtiel meeveren is een krachtig instrument, tegenovergesteld aan in discussie gaan met de klant. Dit wil ook niet zeggen dat je het altijd met de klant eens bent, maar het gaat ook niet om gelijk hebben of niet.
  5. Geef erkenning – Voor de klant is datgene wat hij of zij ervaart de werkelijkheid. Maak kenbaar aan de klant dat je het begrijpt. Klanten (mensen) zijn dol op erkenning. Zij voelen zich daardoor serieus genomen. Met het erkennen van een probleem of een emotie  van bereik je direct het effect dat het gesprek harmonieuzer verloopt.
  6. Wees dienend – Vind uit hoe je kan helpen en wees betrokken. Bedenk dat jouw interactie het verschil kan maken
  7. Niet het laatste woord willen hebben – Een goede manier om een discussie met een klant te beëindigen is om de klant het laatste woord te laten hebben. Daarna bedank je de klant en wens je hem een goedendag toe.

Tenslotte, voor een discussie zijn twee mensen nodig. Jouw aandeel aan het gesprek kan je sturen is dus bepalend of de discussie er is of niet. Succes!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s